Powered by Blogger.

+Warga Bloggers+

mercun oh mercun

>> Saturday, August 27, 2011

OK. MOOD : MARAH+BENGANG+GERAM+ dan yang sewaktu dengannya.


Sebab utama adalah MERCUN !! yeesssss!! MERCUN!!


Kepada encik-encik/makcik-makcik/pakcik-pakcik yang dok main mercun tuh. Boleh bukak mata sikit tak sebelum nak lempar mercun hang tuhh????


hang tuhh dok umah apartment, consider ah orang bawah sikit.


kau p lempar mercun, jatuh bawah, then meletup sebelah tingkap aku. Kau ingat mercun tuhh reti meletup perlahan-perlahan bunyik nyeee????


Duyaiiii ~ bikin panas betul. Cuba aku baling depan pintu rumah kau? ape kau rasa?? tauuu kau marah.


Kitorang nak jugak rehatkan minda malam-malam ni. Taknak lah marah-marah. Cubalah kau faham sikit wahai jiran tetangga ku.


Kepada yang suka sangat main mercun tuh. Harap jangan lah ganggu ketenteraman orang yang tak berdosa cam kami ni ye?? kau nak p bakar duit ke, nak p putus jari ke.. itu hal korang. But PLEASEEEE, jangan buat kacau kat rumah orang ye???


sekian dulu. Salam Ramadhan.

Read more...

Bersabarlah


Ketika al-Syibli melalui satu jalan yang bernama Marastani, tiba-tiba dia dihalang oleh sekelompok orang yang datang kepadanya. Lalu al-Syibli bertanya, "Siapakah kamu?"
Jawab mereka, "Kami ialah kekasihmu yang datang menziarahimu."
Kemudian al-Syibli melemparkan mereka dengan batu-batu kecil sehingga mereka lari meninggalkannya. Pada saat itu al-Syibli berkata, "Jika benar engkau menyintaiku, tentu kamu sabar menerima ujianku ini."
Saya akui saya tertekan sekarang dengan pelbagai perkara yang sememangnya sangat mengganggu aturan seharian saya. Namun, saya cuba untuk tidak mengeluh kerana saya tahu semua ini Allah turunkan kepada saya kerana saya layak dan mampu untuk menanggung.
Saya terkadang letih untuk terus menahan perasaan tanpa membuka mulut bercerita. Terasa membengkak di dalam dada ini dan hanya tunggu masa untuk meletup tetapi apakan daya, saya masih ada Tuhan yang Maha Mendengar. Saya tahu, akan ada pahala buat saya selagi mulut tidak mengeluh dengan ujian yang diberikan.
Saya mengurut dada sendiri petang tadi sambil melafazkan zikir. Meredakan berat beban yang tersimpan. Memerhatikan gerakan air di tasik dan ditemani tupai-tupai yang melompat dari satu dahan ke dahan. Hanya saya dan Allah sebenarnya yang tahu apa yang saya rasai dan alami. Kawan-kawan mungkin ada yang tahu tetapi berapa kerat sangat daripada berkeping-keping papan perasaan yang saya tanggung. Tidak cukup papan-papan itu untuk
membina sebuah arca pengertian!

Al-Jurjani berkata, "Sabar ialah perbuatan meninggalkan segala keluh kesah tentang pedihnya cubaan dan musibah yang menimpa kepada selain Allah."
Namun saya bersyukur kerana meskipun saya sedih dan tertekan, Allah masih meminjamkan kewarasan kepada saya untuk mencari jalan ketenangan meskipun penyelesaiannya masih kabur, namun pasti ada!
Al-Junaid juga pernah berkata, "Sabar adalah perbuatan menelan kepahitan tanpa bermasam muka."
Biarpun begitu, mungkin ada ketikanya saya terbabas dalam memaniskan riak. Ampunkan diriku yang lemah wahai Tuhan yang Maha Menguasai Alam.
Saya bukan seorang yang gagah perkasa perasaannya namun saya pula tidaklah mudah dikecewakan. Kerana hanya Iman yang akan meredhakan setiap yang berlaku. Walau apa yang terjadi, pastikan kita menyebut dan memohon pertolongan daripada Allah S.W.T, dari DIA ujian ini datang, hanya DIA punyai jalan penyelesaiannya.
Ulama' sufi pernah menyebut, "Makhluk yang meminta pertolongan kepada makhluk samalah seperti banduan yang terpenjara meminta bantuan daripada banduan yang juga terpenjara."
Kembalilah pada Allah, pasti kita akan bertemu ketenangan. Semoga Allah membalas kesabaran ini dengan ganjaran yang sewajarnya.

Dikongsi dari ILUVISLAM

Read more...

# Takperlu nak sedih lagi

>> Friday, August 26, 2011

Assalamualaikum warga bloggers!!!


salam hujung minggu semua.. kompem semua dok pakat keluar shopping dengan family kan hujung-hujung minggu sebegini?? Lagi-lagi yang dok area KL tuh, kompem yang dituju nye adalah sekitar MASJID INDIA and JALAN TAR kan???

Haiiilaaaaaaa ~ aku baru lepas jalan-jalan dekat JALAN TAR semalam (JUMAAT). Aduyaiiii.. punye lah sesak beb !! nak jalan pon jammed OOOOOOO !!! punye lah ramai orang nak borong baju, seluar, songkok, kopiah, sampin, kasut, terompah dan sebagai nya. Bagi aku, bende nye lebih kurang same je sepanjang jalan tu, penjual nye je muka lain-lain !! hahaha

sebenarnye entry kali ni aku just nak motivate diri aku sendiri je. YUP !! DIRI AKU SENDIRI. A few days before, aku ade sad story. Tak perlu lah cerita sad story tuh ape, but kehilangan dia memang sesuatu yang amat dirasai lah. Especially bila dah naik dari cuti raya nanti kan.

BUT !! BUT !!! BUT !!! donworry bebeyyyy.. aku boleh punyee. AMIR kan kuat orang nye. Kuat zahir dan kuat batin. Kan kan kan???? hehehe

Aku ade bace kat blog CIK EPAL, aku suka quotes nih :

memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang
sentiasa mengharapkan pertolongan
ALLAH.



memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH &
PENYAYANG kerana mengingatkan kita
bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat
untuk kita dan kehidupan kita pada
masa depan…



memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
dapat mengutip pengalaman yg tak semua
orang berpeluang untuk mengalaminya.


memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita jadi
MANUSIA YG HEBAT JIWANYA..

Yup, memang ni semua ketetapan Allah. Takdir Allah semua ni jadi. Kita kena ingat setiap kejadian yang berlaku ada hikmahnya. Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.


"Kadang-kadang Allah turunkan hujan, ditambah dengan guruh, siap dengan kilat lagi... kita tertanya-tanya Kemana perginya matahari? Rupanya Allah mahu memberikan kita pelangi yang indah"

So buat cool je okeyh Amir??? Donworry.. Setiap manusia ade jodoh masing-masing. Perjalanan pon masih jauh lagi. Sampai masa yang tepat, Allah akan temukan kau dengan orang paling tepat untuk kau Amir. 

For now better kita fokus untuk buat yang terbaik untuk diri kita dulu. Pastikan kita mampu jadi orang yang baik. Sebab Allah dah janji yang perempuan yang baik untuk lelaki yang baik (vice versa).


Tak perlu nak sedih-sedih dengan ketentuan Allah. Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya. So chillex amir !!! Lets have some fun, raya dahh dekat nih.. hehehe



Read more...

# Selamat hari raya kawan-kawan !!!

>> Thursday, August 25, 2011

Assalamualaikum kawan-kawan..
salam Ramadhan, Salam Jumaat, Salam satu hari rayaaaa !!! 
tuhh diaaaaaa =D


OK~ first of all.. tujuan aku buat entry ni nak buat ucapan raya.
aku ready awal bcoz aku takut nanti tak sempat nak buat entry pasal raya pulak.. maklumlah sibuk kan !!


korang dah settle shopping raya ke blom huh???
Kuih raya buat sendiri or kuih tunjuk je tahun ni???
nanti klu buat open-house jgn lupa jemput aku tau !!
hemmoh~hemmoh

Dikesempatan Aidilfitri yang bakal tiba ni, 
aku AMIR FARHAN ZAMRI..
menyusun sepuluh jari, memohon maaf 
buat semua yang mengenali diri aku ni..

aku tau aku banyak buat silap, 
sama ada yang aku sedar atau tak sedar..
maaf kalau aku ade terlanjur kata, terkasar dalam perbuatan, 
atau tersilap dalam menilai..

kadang aku tak sedar aku ade buat korang terasa,
 maafkan aku ye kawan-kawan???
terutama orang-orang yang rapat dengan aku,
 kawan sekelas, kawan serumah, kawan sebilik..

sorry kalau ade gurauan yang buat korg terasa ke kan??
Mudah-mudahan yang keruh kita buang jauh-jauh,
 kita jernihkan balik apa yang dah jernih ye..

Bagi yang beraya kat kampung tuh, hati-hati balik raya..
aku tau ada kawan-kawan aku yang dah boleh drive
 balik kampung masing-masing kan??

korang drive carefully ok?? 
jangan ikutkan hati dan perasaan sangat !! 
(aku paham apa rase bila drive kat highway ni..hahaha)

tak lari pon kampung yang korang kejarkan tuhh..
semoga semuanya selamat sampai dan dapat beraya dengan ceria !!

Semoga Aidilfitri kita tahun nih lebih bermakna 
disamping orang yang tersayang..

Ingat.. Raya bukan sekadar menerima itu dan ini.. 
tapi akan lebih bermakna kalau kita menjadi si pemberi yang akan menggembirakan si penerima..

#tangan yg mberi lebih mulia dari tangan yang menerima
#banyak cara kita boleh memberi, bukan duit semata-mata


 

Read more...

Bila cuti, amir akan..

>> Wednesday, August 24, 2011

Assalamualaikum & selamat pagi rakyat Malaysia semua !!!
ceeyhh gaya aku macam ramai je yang baca blog aku yang xseberapa ni kan??? =.="
followers pon 40 orang nak kecoh !! hahahaha

seperti biasa lah kan, aku masih lagi bercuti..
dan seperti biasa juga, bila cuti aku akan jadi "anak dara"..
dan juga seperti biasa, "anak dara" kejer nye dok umah je !! hehehe

Aku kalau dah cuti, memang tak keluar rumah punya.. KECUALI !!!
kecuali kalau terpaksa. kalau terpaksa lah. For example :
- Kredit habis, so memerlukan TOPUP dengan segera
- kawan ajak jumpe, ada function best !!
- kalau nak pergi main bola (puase nih memang tak main ah kan !)
- kalau mak suruh pergi kedai (anak yang baik gituu.. aww!!)
- kalau jumaat, gi solat jumaat 
   (INI WAJIB YE MUSLIMIN!!)
- kalau malam ramadhan, pergi masjid terawih
-dan kalau ada urusan yang memaksa aku keluar         rumah

HUH~ begitu lah hidup aku kalau cuti. Sesungguhnya aku TER-amat lah PEMALAS untuk keluar rumah!!
takde sebab kot nak keluar.. better dok umah lagi bagus kan?? tunggu PINANGAN MASUK???? OPS~
itu dah lain !!! HikHik

Ape aku buat dalam rumah?? tak bosan ke??? haaa good question !!!

Erm ape yang aku buat ye??? jap, aku nak cuba ingat balik ape aku buat !!!

OK~ paling dan ter-amat selalu aku buat adalah MELAYARI LAMAN SESAWANG sambil bukak Hi-Fi lame aku ni layan FlyFM kuat-kuat~ Layannnnnn



In the other words, aku memang Online jelaaa manjang.. itu yang gatal update blog nih !! hahaha

Kerja sampingan yang aku buat adalah kemas rumah (bukan nak tunjuk baik okeyh). YUP !!
kemas rumah lah, kau nak buat ape lagi??? ape lah sangat kemas rumah aku ni, bukan besar pon, tak penat pon kemas.. hehehe

Then, benda biasa yang kita selalu buat. Tak kira lah cuti ke tak, puasa or tak. TIDOOOO !!! yup, tidur.. tapi aku tak selalu sangat lah tidur nih.. bila betul-betul ngantuk je aku tidur. Tak suke tido siang lah awokk ~

nak tambah lagi boleh?? 

MEMASAK !!! haaa aku memang suka memasak pon.. Ambition kecil-kecilan aku nak jadi chef tau !! but aku boleh masak time bulan tak puase je.. time bulan puasa ni aku terpaksa lupakan hajat aku dulu, kang termakan sia-sia je.. huhuhu
nanti aku nak belajar buat appertizer ni !!
ok. thats all ~ sekian dulu !! sayonara banzaiiii (betul ke ape aku cakap ni?? hahaha)

Read more...

Sabar amir..

Allah nak uji kesabaran kau amir..
Allah nak uji kekuatan hati kau amir..
Allah nak latih kau jadi orang yang sabar..


kau tak perlu nak tanye..
"kenapa mesti macam ni?" "kenapa tak macam tu?" "kenapa itu dan ini?"
sebab Allah Maha Mengetahui, Allah Maha Bijaksana..
Allah dah rancang yang terbaik untuk hambaNya..
Allah dah tetapkan yang terbaik untuk hambaNya..


kau sabar je amir..
maybe sekarang kita tak nampak hikmah disebalik kejadian..
InsyaAllah, satu hari nanti kita akan nampak..
kenapa sesuatu kejadian itu terjadi..


teruskan bersabar amir..
ingat..
Allah sentiasa bersama hambaNya yang bersabar..

Read more...

# Tazkirah Terawih

>> Tuesday, August 23, 2011

Assalamualaikum, 

ok. Entry kali ni aku just nak share serba sedikit pasal tazkirah terawih yang aku dengar tadi.
Aku tak ingat lah ustaz ape name dia tadi, but ceramah dia agak SYIOKK !! tak bosan dengar. Maybe Bcoz suara dia yang lantang and bersemangat kot?? hehehe

Ok. ape yang aku faham tadi, ustaz tuh nak kita tahu yang dunia ni hanya sementara. Seluruh alam ni, Allah yang Maha Berkuasa, Allah yang tentukan segalanya. Jangan ingat yang kita ni hebat, bcoz bila-bila masa Allah boleh tarik balik ape yang kita ade, kuasa yang kita pegang, pangkat yang kita banggakan. 

Kita yang duduk atas bumi Malaysia ni sebenarnye kecik je klu nak compare dengan alam kat luar sane. Apelah sangat saiz bumi ni klu nak compare dengan planet-planet kat luar sane tuh. Itu planet yang kita nampak, yang kita tak nampak?? hanya Allah yang tahu. So moral of the story : Ingat kita ni sementara kat dunia, Hamba Allah. Jangan sampai kita buat macam dunia ni kekal selamanya. 

Then dia ade cakap, kalau kita penah buat jahat, buat kemungkaran, buat maksiat, buat dosa & etc.. Itu takdir, Allah dah tetapkan sebegitu rupa. Kalau kita dah sedar salah kita, jangan tangguh-tangguh nak bertaubat. Jangan nak diungkit sangat benda yang lepas, kita berubah. Mula hidup baru yang lebih baik dari hari-hari yang lepas.

 Semua manusia akan buat silap, aku sendiri penah buat dosa.. so bila Allah dah bagi petunjuk, dah sedarkan kita yang apa yang kita buat tuh salah, jangan lah kita teruskan kesalahan tuh. Allah Maha Menyayangi, Maha Pengampun. Allah menerima taubat hambaNya. 

rase nye ini je kot aku nak share?? sekian dulu !! selamat beramal..


Read more...

dah nak Raya ekh????

>> Monday, August 22, 2011

Assalamualaikum orang kampung !!!


wahhh masing-masing dah dok pakat semangat nak raye nampak????
shoping sane sini kot !! Untunglah wallet duit ber-kepuk kan !! hahaha


Raye dah tak lame sangat dah. Around 5 hari je lagi ryte?? for sure aku yakin, korang-korang dah semangat gilerr-gilerr nak raye kan?? HAHA


Baju raya kaler ape geng??? kasut ada baru??? bape helai baju kurung korang borong tahun nih?? hahaha
raya, raya jugak !! but jangan sampai "over-acting" pulak ye.. hehehe


aku seperti biasa, even semangat jugak nak raya cam korang.. shoping tuh takde lah sangat. Well, aku ni bukan banyak sangat duit sampai nak sekali shopping sampai penuh paper beg kiri kanan tangan cam korang!! hahaha (rasenye seumur hidup tak pernah kot shoping sampai gitu !! )


Tahun ni ape je yang aku beli ek???


erm baju melayu (itu wajib lah kan). Kaler purple, nampak macam handsome je kalau aku pakai !!! (#perasan sudah!!). Then aku beli kemeja PDI sehelai dua (ehem, baju ni si dia yg tolong pilih), alaaa time tengah sales ni kan?? murah sikit !! klu nak beli harga asal, memang tak mampu lah !!!hahaha. OK. Seliper??? ade lah satu pasang, Hush Puppies je pon.. itu pon beli dari "orang dalam", so dapat murah. JIMAT !! hehehehehehe


huh~ itu jela rasenye "equipment" raya aku tahun ni. Yang lain semua aku "recycle" je balik ape yang ade dalam almari tuh. hidup aku sederhana je pon. Simple Life gituuu.. hehehe


So aku nak amek kesempatan nih, alang-alang tengah ada mood nak update blog kan..
nak ucapkan :

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI BUAT SELURUH MUSLIMIN & MUSLIMAH DI DUNIA. MAAF ZAHIR & BATIN (klu ade ok?). SEMOGA SYAWAL TAHUN INI LEBIH BERMAKNA.




p/s tambahan : kalau "melantak" biar berpada-pada, jangan sampai kolestrol lebih ok?? kang orang beraya kat rumah. ekau berayoo kek hospital pulekk ~

sekian. TQ

Read more...

Baik atau buruk, biarlah Allah yang nilai..

>> Sunday, August 21, 2011

"awak, u deserved someone better than me.." "U baik, I tak layak untuk orang sebaik U.." "dia baik, kau tuh bukan boleh percaya sangat" & etc..


Haiilaaaaa.. aku agak tak berapa nak suka lah orang cakap sebegitu..
sapelah kita nak cakap diri kita ni baik, orang itu jahat, kita layak or kita tak layak ryte???
sometimes, ade orang tuh nampak baik dari segala aspek, but dr sudut pandangan Allah.. lain pulak ceritanya
baik buruk seseorang bukan kita yang tentukan..
layak tak layak kita dengan seseorang, bukan kita yang tetapkan..


Itu semua ketentuan Allah..
Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya..
kita tak perlu nak terlalu mempersoalkan benda yang tak layak untuk kita tentukan..
tak perlu nak gossip-gossip sangat pasal orang tuh baik, orang tuh jahat, orang tuh hipokrit
 or whatever lah
kita fokus baik buruk dkat diri kita dulu then baru lah nak sibuk hal orang lain okeyh!!

sometimes orang yang kita tengok BAIK, tak semestinya baik.. sometimes orang yang kita pandang BURUK, bukan seburuk tuh diri dia yang sebenar..




ok, taknak cakap banyak-banyak. Salam ramadhan salam LailatulQadar !!!

Read more...

lyrics : Better Man

>> Saturday, August 20, 2011

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Go easy on my conscience
'Cause it's not my fault
I know I've been taught
To take the blame

Rest assured my angels
Will catch my tears
Walk me out of here
I'm in pain

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Once you've found that lover
You're homeward bound
Love is all around
Love is all around

I know some have fallen
On stony ground
But Love is all around

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doin' all I can
To be a better man 




Read more...

Wahai Lelaki

>> Wednesday, August 10, 2011


Wahai Lelaki ....

37Share
Lelaki yang bijak sentiasa berusaha menjadi pelindung kepada wanita.
Lelaki yang bijak takkan meminta dan mengharapkan sesuatu yang belum menjadi haknya.
Lelaki yang bijak sentiasa menjaga pandangan mata dan hatinya.
Lelaki yang bijak menyedari bahawa seorang perempuan itu hanya mahu dirinya dihormati.
Lelaki yang bijak hanya mahukan wanita yang terbaik untuk menjadi suri hidupnya.


Lelaki yang pintar sentiasa risau dirinya akan membawa fitnah kepada wanita,
Lelaki yang pintar tidak akan sekali-kali gentar apabila seorang wanita bertindak tegas terhadapnya kerana dia sedar itulah wanita sejati!
Yang mempunyai harga diri, yang takut kepada Ilahi.
Lelaki yang pintar takkan risau dan gusar dengan status 'single' kerana dia tahu dengan izin-Nya kelak dia akan berjabat dengan seorang wali yang bakal memberikan titik noktah kepada status tersebut!



Jadilah pelindung kepada kaum Hawa dengan tidak memandang kami.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menambahkan ilmu dengan amalmu,
supaya nanti pabila tiba masanya, dapat kalian menjadi pemimpin keluarga yang dihormati.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menjaga sebaik-baiknya akhlakmu.
Jadilah pelindung yang terbaik dengan mencontohi Rasulmu!



Wahai ar-rijal, bangkitlah kalian. Anda dikurniakan kelebihan berbanding kami, gunakanlah kelebihan tersebut. Janganlah ambil sifat kami. Kami insan lemah, anda yang harus kuat!





Jangan mengharapkan sesuatu yang kami tidak mampu beri.
Jadilah kalian pelindung yang sejati,
agar kita senantiasa berada dalam reda Ilahi,
sampai tiba saatnya nanti...



sumber : Cik Epal

Read more...


Wahai Lelaki ....

37Share
Lelaki yang bijak sentiasa berusaha menjadi pelindung kepada wanita.
Lelaki yang bijak takkan meminta dan mengharapkan sesuatu yang belum menjadi haknya.
Lelaki yang bijak sentiasa menjaga pandangan mata dan hatinya.
Lelaki yang bijak menyedari bahawa seorang perempuan itu hanya mahu dirinya dihormati.
Lelaki yang bijak hanya mahukan wanita yang terbaik untuk menjadi suri hidupnya.


Lelaki yang pintar sentiasa risau dirinya akan membawa fitnah kepada wanita,
Lelaki yang pintar tidak akan sekali-kali gentar apabila seorang wanita bertindak tegas terhadapnya kerana dia sedar itulah wanita sejati!
Yang mempunyai harga diri, yang takut kepada Ilahi.
Lelaki yang pintar takkan risau dan gusar dengan status 'single' kerana dia tahu dengan izin-Nya kelak dia akan berjabat dengan seorang wali yang bakal memberikan titik noktah kepada status tersebut!



Jadilah pelindung kepada kaum Hawa dengan tidak memandang kami.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menambahkan ilmu dengan amalmu,
supaya nanti pabila tiba masanya, dapat kalian menjadi pemimpin keluarga yang dihormati.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menjaga sebaik-baiknya akhlakmu.
Jadilah pelindung yang terbaik dengan mencontohi Rasulmu!



Wahai ar-rijal, bangkitlah kalian. Anda dikurniakan kelebihan berbanding kami, gunakanlah kelebihan tersebut. Janganlah ambil sifat kami. Kami insan lemah, anda yang harus kuat!





Jangan mengharapkan sesuatu yang kami tidak mampu beri.
Jadilah kalian pelindung yang sejati,
agar kita senantiasa berada dalam reda Ilahi,
sampai tiba saatnya nanti...



sumber : Cik Epal

Read more...

Just a picture :

>> Tuesday, August 9, 2011

saya nak ajak awak stargazing satu hari nanti. harap impian jd kenyataan =D

Read more...

Semoga bahagia kawan !!

>> Monday, August 8, 2011

ok. ade kawan aku tanya..
"aku suka kat sum1 nih, but si dia dah ade pilihan hati. Bukan BF, but dia suke kat mamat tuh"
what should i do huh???
should i stay waiting for her???
or better i just forget her???


hurmm aku pon xtau nak cakap camne..
maybe kita xpayah nak terlalu mengharap pada seseorang..
sebab kita xtau ape akan jadi dimasa akan datang..
dia myb akan suka kat kita, & mungkin jugak akan pergi tinggalkan kita..
kita buat macam biase je..


itu semua kita xboleh nak ramal..
semua ketentuan Allah..
kita sbg hambaNya, kne yakin dgn apa yg Allah dah sediakan untuk kita..
kita hanya mampu merancang, Allah yg akan tentukan segalanya..


kita doa banyak-banyak, cari cinta Allah dulu..
InsyaAllah sampai masa, Allah akan beri cinta utk manusia kat kita..
Allah tahu apa yang terbaik untuk hambaNya..


ape yang penting, bila kita dah baik dgn si dia..
jangan rosakkan hubungan silaturrahim yg dah terjalin..
wether dia jodoh kita atau bukan, kita serah pada Allah..
doa banyak-banyak..



sape tau, Allah buka hati dia utk terima kita kan??
kita xtau ape akan jadi seterusnya..
even sesaat seterusnya pon, kita xtau ape akan jadi
jangan terlalu berharap pd manusia, lebih baik kita berharap pd Allah..
itu lah sebaiknya..


semoga ada jodoh antara kau dan dia kawan !!!


Read more...

For you..

>> Friday, August 5, 2011

I just want u to know...


Read more...

Suka-suka : Jumaat yg dinanti

~Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang~

Alhamdulillah. Sampai Jumaat yang pertama untuk Ramadhan tahun ni. Jumaat penghulu segala hari, dan Ramadhan penghulu segala bulan. Waahhh special tuhh !! Berbesar hati bufday aku (12.08) jatuh pd hari jumaat depan.. hehehe

Harini aku dapat balik rumah. Alhamdulillah xsibuk sangat weekends ni.. so boleh la balik rumah dgn senang hati. Paling dinanti BERBUKA PUASA dgn family !!! hehehehe

KAD BANK ISLAM BARU

Then, syukur jugak.. arini aku dah re-made kad BANK ISLAM aku yang agak xberapa nak betul. ikut abang kaunter tuh cakap "BAKI DLM KAD NI XCUKUP DIK".. erm padahal dlm tuhh ade 1k lagi..haiilaaaa.. aku pon xpaham sebenarnye. So buat jela ape yg patot, asalkan dpt withdraw duit PTPTN aku !!! haha


punya lah lame aku delay nak betulkan kad nih, akhirnya jumaat nih aku betul kan jgk akhirnya..

haaaa ni lah kad baru aku.. agak syanteekk klu nk compare dgn yg dulu punya ryte???


LESEN KERETA

Haa lagi satu.. dengan seronok nya aku nak habaaqq kat hampaaa semuaa.. aku now OTW buat LESEN KERETA !!! 

"eleyh, aku dah lama buat !! ko yg lmbt sgt buat amir !!".. haaa kompem korg ckp cmni kn? haha

well, nak buat cmne kn?? sebelum ni xde KEINGINAN nak buat lesen coz xnampak kt mana kegunaan nye. But now aku dh nampak keperluan lesen kereta. So ape lg??? A.S.A.P lah aku buat !! Doakan aku lulus k kawan??? =D

*sebenarnya aku saje nak update blog even xtau nak tulis ape.. bukan ape, seronok tgk followers meningkat !!! hahaha

OK. Sekian dulu buat kali ni... selamat beramal !!!

Read more...

~Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang~

Alhamdulillah. Sampai Jumaat yang pertama untuk Ramadhan tahun ni. Jumaat penghulu segala hari, dan Ramadhan penghulu segala bulan. Waahhh special tuhh !! Berbesar hati bufday aku (12.08) jatuh pd hari jumaat depan.. hehehe

Harini aku dapat balik rumah. Alhamdulillah xsibuk sangat weekends ni.. so boleh la balik rumah dgn senang hati. Paling dinanti BERBUKA PUASA dgn family !!! hehehehe

KAD BANK ISLAM BARU

Then, syukur jugak.. arini aku dah re-made kad BANK ISLAM aku yang agak xberapa nak betul. ikut abang kaunter tuh cakap "BAKI DLM KAD NI XCUKUP DIK".. erm padahal dlm tuhh ade 1k lagi..haiilaaaa.. aku pon xpaham sebenarnye. So buat jela ape yg patot, asalkan dpt withdraw duit PTPTN aku !!! haha

haaaa ni lah kad baru aku.. agak syanteekk klu nk compare dgn yg dulu punya ryte???


LESEN KERETA

Haa lagi satu.. dengan seronok nya aku nak habaaqq kat hampaaa semuaa.. aku now OTW buat LESEN KERETA !!! 

"eleyh, aku dah lama buat !! ko yg lmbt sgt buat amir !!".. haaa kompem korg ckp cmni kn? haha

well, nak buat cmne kn?? sebelum ni xde KEINGINAN nak buat lesen coz xnampak kt mana kegunaan nye. But now aku dh nampak keperluan lesen kereta. So ape lg??? A.S.A.P lah aku buat !! Doakan aku lulus k kawan??? =D

*sebenarnya aku saje nak update blog even xtau nak tulis ape.. bukan ape, seronok tgk followers meningkat !!! hahaha

OK. Sekian dulu buat kali ni... selamat beramal !!!

Read more...

kenangan Puasa di asrama.. kuikui

>> Thursday, August 4, 2011

Alhamdulillah, dah 4hari kita bpuasa utk Ramadhan tahun ni. Syukur !!!

tiba-tiba aku teringat pengalaman 2tahun puasa kat sekolah teknik aku dulu. Sekolah Menengah Teknik Selangor Sungai Buloh. Haaaa Sekolah LEGEND tuhhh !!! hahaha

OK. Mula-mula kita mula dengan bersahur :

Fuhh sahur lah paling LIAT sekali nak hadap. Even makanan dah terhidang, juz tinggal nak turun DM (dewan makan) je, itu pon still BERCINTA nak turun dari katil yang empuk tuh !!

Bab makanan aku rase, not bad what??? dah mcm berbuka dorg bg kita mkn.. kenyang !!! hehehe

Tp nak buat cmne kn?? lagi ramai yg rela menidurkan diri daripada turun makan !!! haha

Haaa lg satu, bab kejut mmber bangun.. itu pon best !! Dok jerit-jerit, ketuk katil member.. kalau yg ok tuh, mmg dia bangun.. but klu stok tidur mati, kita lompat ats dia pon dia tidur rileks jee !!! hampeeehhh =P

Seterusnya. Masuk chapter BERBUKA :

yeaaahhh !!! masa yg dtunggu-tunggu oleh semua warga BRIOTS.. memang meriah DM time-time nih.
 usually around 6.40p.m-7.00p.m DM dah mula ramai. Dah mula beratur nak ambik makanan. SEMANGAT takut lauk habis punya pasaiiii.. hahaha

"BANG, saye nak kepak eh??" 
"kau nak buat ape?? nak terbang kaa??" 
Hailaaaaa.. aku still igt ayat ni.. hahahahaha..

bab makan tuh satu hal, ni hal time TENGAH makan pulak !!!
sempat pulak tuh nak sorok jug air.. risau air xcukup punya pasaaiiii... macam-macam hal..
(bab sorok jug air tuh, aku pon join sekaki !!! =P)

then, ble time nak dekat azan.. tangan semua dh pgg cawan.. ble azan "Allahhuu.." jee.. semua dgn pantas dh minum !!! fuhhh letih betul semuanya.. hahaha

Then. Lepas berbuka. TERAWIH time !!! : 

haaa terawih pon best jugak. macam-macam kerenah ade !!
yang rajin tuh, mmg solat.Alhamdulillah.. 
tp bab yg xberapa nak rajin tuh.. lu pikiqq laa sendiri yaa..

tambah lagi ble ad sorg ustaz tuh dtg.. dia mmg bacaan surah panjang-panjang..makin ramai laa "syahid" kat belakang tuh..
kadang tuh, ble ustaz tuh abes bace "al-Fatihah" baru nak angkat takbir... hailaaaa
ragam budak asrama kan?? itu perkara biaseeee...
itu xcerita yg ponteng solat, panjat naik blok lah.. macam-macam ade..

Kalau nak cerita semua mmg panjang.. malas pulak nak taip semua.. hehe 
aku tau, setiap orang yg penah dok asrama ad pengalaman yg berlainan ryte??? 

sekian dulu.. Selamat berpuasa semua !! 

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP